Terhes vagyok, mi legyen a macskával? Minden, amit a toxoplazmózisról tudnod kell!


Ijesztőbben hangzik, mint amilyen valójában

A rettegett toxoplazmózis miatt még mindig rengeteg, addig családtagként számon tartott cica kerül menhelyre, pedig a betegség – kis túlzással – nem tud többet, minthogy rettentően ijesztő a neve.

Bár a toxoplazmózis magzati korban valóban komoly károsodást, és akár vetélést is okozhat, és elméletileg valóban elkaphatod a macskádtól, annak, hogy a gyerkőcnek ettől lenne baja, nagyjából annyi az esélye, mint hogy rád esik egy zongora.

Mondjuk is, hogy miért!

Aki egyszer elkapta, többé nem kapja el

Aki egyszer elkapta a toxoplazmózist, az a későbbiekben immunis lesz rá, azaz, ha már túlestél a betegségen, akkor itt pontot is tehetünk a kérdés végére. Ha korábban is volt macskád, ettél valaha mosatlan gyümölcsöt, vagy nem teljesen átsült húst, akkor ez jó eséllyel meg is történt, csak észre sem vetted az egészet – egy egyszerű laborvizsgálat viszont könnyen kiderítheti.

Ha még nem volt toxoplazmózisod, akkor a várandósság ideje alatt érdemes óvatosnak lenned, főleg, ami a gyümölcsöt, és a húsokat illeti, mert ezektől sokkal nagyobb eséllyel kapod el a betegséget, mint a macskádtól. Kezdjük ott, hogy nem is minden macska fertőző, tehát könnyen lehet, hogy Cirmi semmiféle veszélyforrást nem jelent.

Ha mégis van toxoplazmózisa a cicának, az csak a fertőződéstől számított első 3 hónapban adható tovább, és mivel ez után ő is immunissá válik, többé nem kell aggódnod emiatt. Még ha a macska egész élete során éppen ezt a három hónapot választja, hogy toxoplazmózist szórjon a világba (már ha megteszi ezt valaha is), te pedig éppen soha korábban nem voltál toxoplazmózisos, akkor sem valószínű, hogy elkapod tőle a betegséget, feltéve, hogy nem inhalálod közvetlen közelről az alomtál levegőjét, és az alom megtisztítása után alaposan kezet mosol, vagy egyszerűen másra bízod átmenetileg ezt a nemes feladatot.

Végezz tesztet, ha szükségesnek érzed!

Azt, hogy a macska fertőző-e, illetve te immunis vagy-e a toxoplazmózisra, a megfelelő laborvizsgálatokkal ki lehet deríteni, bár ezt nem is minden orvos végzi el alapból, hiszen annyira minimális a fertőzés veszélye. Ha te mindenképpen szeretnél biztosra menni, akkor már a terhesség tervezésekor kérheted a tesztet az orvosodtól, illetve az állatorvosotoktól, és a továbbiakban ennek megfelelően tervezheted az alom takarítását.

Ha még több információra szomjazol a toxoplazmózisról, vagy szeretnél néhány meggyőző adatot, amivel leállíthatod a macskádat az emeletről kidobni készülő, felbőszült rokonokat, akkor az alábbi videót is érdemes megnézni.

Gondolkodj, mielőtt örökbe fogadsz!

Toxoplazmózis ide vagy oda, nem mindenki szeretne cicát tartani a gyereke közelében, és természetesen nem is kell. Bár a gyerek fejlődésére is számos kedvező hatása van annak, ha házi kedvencet tartotok, te vagy a lurkó anyja, és senkinek nincs beleszólása abba, hogy macskával, vagy macska nélkül képzeled ezeket az éveket. Az egyetlen dolog, amiben hibázhatsz, ha cicát veszel magadhoz, aztán, amikor családot alapítotok, meg akarsz szabadulni tőle.

A közhiedelemmel ellentétben a macskák nagyon ragaszkodóak tudnak lenni, és rendkívül megviseli őket, ha el kell válniuk azoktól, akikhez addig esténként odabújhattak. Mielőtt macskát fogadsz örökbe, gondold végig, hogy egy cica akár 20 évig is elélhet, és ez alatt az idő alatt biztosan lesznek változások az életedben.

Ha úgy érzed, jöhet olyan életszakasz, amiben nem akarsz majd házi kedvencet, akkor hozz felelős döntést, és inkább támogass egy menhelyet, de ne fogadj örökbe olyan állatot, akiről nem tudsz élete végéig gondoskodni.

–>Forrás<--

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.