Megéri az otthoni konditerem – Így érdemes belevágnod egy házi edzőszoba kialakításába


Sávoly Dóra, személyi edzőtől megtudtuk, hogy az otthoni edzéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

– Olyat nem lehet kimondani, hogy az otthoni edzőgépek vásárlása vagy egy konditermi bérlet a költséghatékonyabb, aki pedig most kezdi az edzést, annak érdemes először mindenképpen felkeresnie egy edzőtermet.

Ennek az egyik oka az, hogy a mai konditermekben már olyan komplett felszerelés van, hogy könnyedén megismerkedhetünk a gépekkel, ami a későbbiekben segít ha arra kerül a sor, hogy otthonra is vásárolni szeretnénk egyet. A másik ok, hogy megfelelő szakmai segítséget tudunk kérni ezeknek a gépeknek a használatához – mondta el a személyi edző.

Véleménye szerint nem érdemes az edzőtermi edzéseket teljes egészében otthoni edzéssel kiváltani: egy teremben olyan speciális és modern gépek találhatóak meg, amiket otthoni kis súlyzós edzéssel lehetetlen kiváltani.

– Kiegészítésként viszont tökéletes lehet az otthoni edzés, vagy ha épp időhiányban szenvedünk, jó tud lenni ha rendelkezésre áll az otthonunkban néhány súly esetleg egy kardiógép – magyarázta Sávoly Dóra.

Súlyokból középnehezet

A személyi edzőt megkérdeztük arról is, hogy milyen gépeket érdemes választanunk az otthoni edzőszoba kialakításakor. Érdemes olyanokat beszereznünk, amelyek nem foglalnak túl nagy helyet – az egykezes súlyok, mint a kettlebell és a fittball éppen ezért lehetnek ideálisak.

– A súlyokból nem kell teljes paletta, inkább középnehéz súlyokat válasszunk, amivel felsőtestre és akár lábra is tudunk feladatokat végezni. A kettlebellel például szinte az egész testet lehet edzeni – tudtuk meg.

Az otthoni edzés célja nem a testépítés hanem a fitten tartás. A fittball nagyon jó a fenék és a hasizom erősítésére, illetve a mély hátizmokat is ennek segítségével érdemes edzenünk.

– Az otthoni edzéshez néhány eszköz tökéletesen elég. Aki megteheti, hogy vásároljon egyet magának, annak javaslok egy kardió gépet, ha a hely is engedi. A reggeli, éhgyomros kardió ugyanis nagyon jótékony, ha fogyni vagy szálkásítani szeretnénk – tette hozzá Sávoly Dóra –, és sokkal jobb, ha ezt nem egy edzőteremben kell végrehajtanunk éhesen.

Elsajátítani a helyes gyakorlatokat

Máté Noémi fitnesz edző, Pilates oktató és gerinctréner szerint ha valaki otthon szeret edzeni és egyedül is képes motiválni magát, akkor megéri edzőgépekbe fektetnie a pénzt fitneszbérlet helyett, de sokan vannak, akik csak úgy tudják rávenni magukat az edzésre, hogy kiszakadnak a mindennapi környezetből.

– Attól is függ, hogy jól járunk-e ezzel, hogy hol tartunk az edzésben. A teljesen kezdők jobban járnak egy bérlet megvásárlásával, hiszen nem is tudják, mely gépeket kedvelik, illetve melyek azok, amiket soha nem is használnak. Illetve az edzések elején mindig érdemes legalább pár órát venni egy szakképzett edzőtől, hogy elsajátítsuk a gyakorlatok helyes kivitelezését – magyarázta a fitnesz edző.

A lakóhely és a legközelebbi alkalmas edzőterem távolságától is függ, hogy érdemes-e inkább a gépeket választanunk, hiszen ha például egy órát kell utazni az edzéshez, gyakran elmarad a magas időráfordítási igény miatt, viszont egy otthoni edzés ekkor gond nélkül beleférhet. Aki nagyon elfoglalt vagy műszakokban dolgozik és nincs a környéken 0-24-ben nyitva tartó edzőterem, szintén jobban jár az otthoni edzéssel.

– Ha valaki már annyira edzett, hogy az otthonra beszerezhető eszközök nem vezetnek fejlődéshez, mindenképpen az edzőtermi bérlet éri meg jobban. Versenyre kizárt dolog, hogy valaki fel tudjon készülni otthoni edzéssel, hacsak nincsenek otthon fitnesz gépei vagy nagy súlyok, amiket megmozgathat – vélekedett Máté Noémi.

–>Forrás<--

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.