Márciusi szuperzöldség: A karalábé (receptekkel)


Az alapok

A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, így szuper zsírégető hatása van. Emiatt a legtöbb diétába jól beleilleszthető, alacsony energiatartalma mellett pedig tele van A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminnal, valamint nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, jódot, foszfort és folsavat is. Ha igazán zsengét sikerült vásárolnod, akkor akár nyersen is fogyaszthatod, ami az emésztésedre is szuper hatással lesz. De nézzük, milyen finom fogásokat is lehet elkészíteni belőle!

Petrezselymes ropogós

Kép forrása: greenlitebites.com

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom a zöldségropogósokat. Szinte mindegy, miből készül, szuper főzelék feltét, de hús helyett is fogyaszthatod, vagy akár vacsira a salátád mellé. Ez egy igazán egyszerű recept, amit szinte percek alatt összedobhatsz.

Hozzávalók:

  • 220 g reszelt karalábé
  • 2 tojás
  • 10 g liszt
  • 30 g reszelt parmezán sajt
  • petrezselyem
  • só, bors

A friss, zsenge karalábékat mosd meg, hámozd meg, majd egy nagy lyukú reszelőn reszeld le őket. Tedd bele egy tálba, és add hozzá a két tojást, a lisztet, a reszelt parmezánsajtot és a fűszereket. Egy könnyen formázható, nem túl folyós masszát kell kapnod, amiből csinálj kis golyókat. Serpenyőben, vagy a sütőben körülbelül 180 fokon néhány perc alatt süsd aranybarnára mindkét oldalt, majd itasd le a felesleges zsiradékot papírtörlővel, és már készen is vagy!

               Burgonyás karalábéleves

Bár kezd egyre melegebb lenni, és a tartalmas levesekre leginkább télen van szüksége a szervezetednek, szerencsére ez egy igazán könnyű étel, amit tavasszal is imádni fogsz! Az elkészítése egyszerű, így nem kell, hogy született konyhatündér legyél, a siker garantált lesz!

Hozzávalók:

• 1 fej vöröshagyma 

• 1 gerezd fokhagyma

• fél kg karalábé

• 30 g burgonya

• 4 dl húsleves alaplé

• babérlevél

• kakukkfű

• pirított magvak

• olívaolaj

• só, bors

                             
                              Kép forrása: thedomesticman.com

Egy kis vajon vagy olívaolajon pirítsd üvegesre a hagymát, nyomd hozzá a fokhagymát, majd amikor megpárolódott, jöhet rá a nagyobb kockákra vágott karalábé és burgonya. Ehhez adj hozzá egy kis vizet, majd a húsleves alaplevet és a fűszereket. 

Közepes lángon körülbelül 15-20 perc alatt puhulnak meg a zöldségek, amit villával ellenőrizhetsz. Ha friss fűszereket használtál, akkor a nagyobb ágakat halászd ki a levesből, majd turmixold össze az egészet. Ha szükséges, sóval és borssal ízesítsd, forrald fel újra, és már tálalhatsz is! Ha szereted a pirított magvakat, akkor a végén szórd meg a tetejét a kedvenceddel!

Karalábé gratin

Kép forrása: simplyrecipes.com

Ha valamire reszelsz egy kis sajtot és beteszed a sütőbe, abból általában mindig valami csodálatosan finom dolog sül ki (szó szerint!). Így van ez a különleges karalábé gratinnal is, amit nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthetsz.

Hozzávalók:

  • 2-3 fej karalábé
  • 2-3 fej édesburgonya
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg parmezán sajt
  • 10 dkg zsemlekocka
  • 2 dl tejszín
  • tárkony
  • só, bors

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és vajazz ki egy hőálló edényt. A karalábét vágd vékony szeletekre, majd forró, sós vízben blansírozd kb. 4-5 percig. A kihűlt karalábékat sorakoztasd fel a kivajazott edényben a vékony szeletekre vágott édesburgonyával együtt, majd ha megvan egy réteg, akkor jól fűszerezd meg, és szórd rá a reszelt sajt felét. Ezután jöhet rá a következő réteg, és ez így megy egészen addig, amíg van alapanyag. A tetejére szórd rá a zsemlekockákat/zsemlemorzsát, majd öntsd rá a tejszínt, és végül szórd meg a maradék sajttal. A sütőben körülbelül 1 óra kell neki (villával tudod ellenőrizni).

                 Karalábébundás csirke

Ha imádod a csirkét, de már sokféleképpen kipróbáltad és még mindig valami újra vágysz, akkor ez a recept neked való.

Hozzávalók:

• 2 kisebb csirkemell filé
• liszt
• olaj
• 2 kisebb karalábé
• 2 tojás
• fél liter tej
• 1 kiskanál fokhagymakrém
• só, bors

A megmosott, vékony csíkokra vágott csirkét fűszerezd, majd tedd félre addig, amíg a bundát el nem készíted. 

Ehhez hámozd meg a karalábékat és nagy lyukú reszelőn reszeld le. Add hozzá a tojásokat, a fokhagymakrémet, a fűszereket, majd jól keverd össze.

A tejjel kicsit lazítsd fel a tésztát annyira, hogy egy nem túl híg állagú masszát kapj.
 

                            Kép forrása: theprimitivepalate.com

Forgasd meg a csirkecsíkokat a lisztben, majd a karalábés masszában, és mehetnek a forró olajba. Ha kisültek, csepegtesd le a felesleges zsiradékot, és már tálalhatsz is!

             Sült karalábés quinoa saláta

Ha van saláta, ami izgalmas, ízletes és laktató, akkor ez az. Nem kell ugyanis megragadnod a klasszikus salátáknál, kísérletezz folyamatosan új és új dolgokkal! Mi ennek a receptnek egyszerűen nem tudunk ellenállni – ti kipróbálnátok?

Hozzávalók:

• 1 nagy fej karalábé
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• olívaolaj
• 4 evőkanál szezámmag
• 2 evőkanál méz
• 1 evőkanál szójaszósz
• jégsaláta,
• 1 csésze quinoa
• újhagyma
• 2 evőkanál rizsecet
• 1 evőkanál szezámolaj
• koriander
• só

Hámozd meg és vágd kisebb darabokra a karalábét, majd tedd egy tálba. Ehhez add hozzá a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a szezámmag felét, a mézet és a sót, majd keverd jól össze a tál tartalmát.
                                     Kép forrása: naturallyella.com

Ha megvagy, bélelj ki egy tepsit és öntsd rá a karalábékat, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Ha elkészültek, add hozzá a szójaszószt és a koriandert, majd hagyd kihűlni. Készítsd el a quinoát, add hozzá a jégsalátát, a szezámmagot és a kihűlt karalábét, majd öntsd össze a rizsecetet a szójaszósszal, és mehet is a salátára. Keverd össze jól az egészet, hogy mindenhova jusson szósz, és már csak az evés maradt hátra.

–>Forrás<--

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.