Ízfokozók mindenben! Mennyire károsak? – A szakértő válaszolt


Egyre többet hallunk arról, hogy a különböző ízfokozók károsak az egészségre, és annyira hozzájuk tud szokni a szervezetünk, hogy az ízfokozók nélkül készült ételek valódi ízét akár már nem is érezzük majd. Shenker-Horváth Kinga dietetikust, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagját kérdeztük a témában, aki elmondott mindent, amit az ízfokozókról tudnunk érdemes.

Mit tesznek a szervezetünkkel az ízfokozók?

Az ízfokozóknak, melyeket E600-699 között azonosítanak (például E620 glutaminsav, E621 nátrium-glutamát, E626 guanilsav, E630 inozinsav, E640 glicin), önmagukban nincs ízük vagy jelentéktelen az aromájuk, de az élelmiszerekhez hozzáadva már egészen kis mennyiségben felerősítik vagy módosítják azok ízét. Az ízfokozók stimulálják vagy úgyis fogalmazhatunk, hogy “becsapják” az ízlelőbimbóinkat.

A felerősödött ízérzetekhez nagyon hamar hozzá lehet szokni, következésképpen az élelmiszerek/ételek természetes aromáját kevésbé fogjuk érezni, esetenként szinte már ízetlenné is válhatnak, így fogyasztásuk nem lesz annyira élvezetes.

Gyermekeknél különösen fontos odafigyelni, hogy az ízfokozókat tartalmazó termékek ne “hangolják át” ízérzékelésüket, az élelmiszerek természetes ízét ismerjék és élvezzék. Az ízfokozók túlfogyasztásra ingerelhetnek, ami nem megfelelő táplálkozási szokásokkal együtt megágyazhat az elhízásnak.


Valóban egészségtelenek az ízfokozók?

Fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag azért, mert egy élelmiszer tartalmaz ízfokozót, nem nevezhető egészségtelennek, valamint ez fordítva is igaz, hogy, csak azért, mert nem tartalmaz ízfokozót, attól még nem nevezhető egészségesnek. Az ízfokozók káros hatásaival kapcsolatban sok a tévhit, számos rémhír terjeng a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az ízfokozók ellenzői mellékhatásként említik például a depressziót, fejfájást, mellkasi fájdalmat és szapora szívverést, azonban ezek a hatások nem nyertek tudományosan igazolást. Az engedélyező hatóságok a felhasznált kémiai vegyületek ártalmatlansága mellett foglalnak állást. A túlzott félelmek tehát alaptalanok, mértékkel fogyasztva az ízfokozók nem veszélyesek, az ízérzet felerősítése és az étvágynövelő hatásuk miatt azonban nem kívánatosak az étrendünkben. A legcélszerűbb és legegészségesebb választás a friss, természetes alapanyagok felhasználása és az azokból házilag készített ételek, amelyekkel csökkenthető/elkerülhető az ízfokozók bevitele.

–>Forrás<--

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.