Homeopátia: nem hatékony, és káros is lehet – új állásfoglalás vezető európai tudósoktól


Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebó-hatással magyarázható. S�‘t, a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételét�‘l. Ez a lényege annak a szakvéleménynek, amelyet szeptember 20-án adott ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. A testület javaslatokat is megfogalmaz, például a homeopátiás készítmények összetételének feltüntetésére vonatkozóan.

Európa-szerte sokan élnek homeopátiás termékekkel, amelyek a betegségek széles skálájára ígérnek gyógyulást. Jóllehet a homeopátiás készítmények egyes országokban igen népszerűek, a tudósokban felmerül a kérdés, hogy vajon hasznosak vagy inkább ártalmasak-e ezek a termékek. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete szeptember 20-án állásfoglalást adott ki, melyben kijelenti: nincs meggy�‘z�‘ és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának.

A megfelel�‘en ellen�‘rzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek a klinikumban tapasztalt bármilyen állítólagos hatása a placebó-effektussal magyarázható.

Az állásfoglalás szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy id�‘legesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelel�‘, bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételét�‘l, illetve aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát. Ezen túlmen�‘en a homeopátia aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a beteg a megfelel�‘ tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe, hiszen az egészségügyi szakember esetleg annak ellenére ajánl egy terméket a számára, hogy �‘ maga tudja: a termék biológiailag hatástalan. Végül pedig a homeopátiás készítmények nem kielégít�‘en nyomon követett el�‘állítási eljárásai kapcsán gyógyszerbiztonsági aggályok is felmerülhetnek.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakért�‘i véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, s egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.

Az állásfoglalásban a tudósok szorgalmazzák egy olyan egységes szabályozói keretrendszer kidolgozását, amely egyaránt kötelez�‘ érvényű lenne valamennyi gyógytermékre nézve, beleértve az emberi és állati alkalmazásra szánt homeopátiás készítményeket is.

Az egyik ajánlásuk az, hogy a homeopátiás készítmények összetételét ugyanolyan módon kellene feltüntetni a csomagolásukon, ahogy az az összes többi, gyógyszertárban szabadpolcos termékként vagy egyebütt megvásárolható gyógytermék esetében megszokott. Ez azt jelenti, hogy a homeopátiás termékek számára jelenleg megengedett különleges termékinformációt olyanra kellene cserélni, amely egyszerűen és világosan leírja a készítményben szerepl�‘ összetev�‘ket és azok mennyiségét.

Forrás: mta.hu

–>Forrás<--

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.