Ez a fél óra leszoktat a dohányzásról – Tudományos módszerek segíthetnek letenni a cigit


Szembesítették ‘ket az eredményekkel

A Cardiff University kutatói által vezetett vizsgálatban, melynek kivitelezésébe a University of Liverpool’s Institute of Translational Medicine, a King’s College London és a Queen Mary University of London is segített, 2,5 millió 50 és 75 év közötti brit állampolgárnak küldtek ki információs csomagot, benne egy kérd‘ívvel, ami azt hivatott vizsgálni, hogy mennyire magas a válaszadó esetében a tüd‘rák kialakulásának kockázata. A válaszadók közül 8.729-en estek a magas kockázati faktorba, ‘k még egy kérd‘ívet töltöttek ki, és amennyiben dohányosok voltak, és szerettek volna részt venni a vizsgálatban, bekerülhettek a programba.

A kutatók ez után a részt vev‘ket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjait behívták egy CT vizsgálatra, a másik csoport tagjait viszont nem, noha ‘k is további információt kaphattak arról, hogyan szokhatnak le.
A CT vizsgálatok elvégzése után a kutatók két hét majd két év múlva ismét felkeresték a résztvev‘ket. Azt találták, hogy két hét után a részt vev‘k 15%-a, két év múlva pedig újabb 10%-a tette le a cigarettát, azaz mindkét esetben nagyobb arányban mondtak le a dohányzók a káros élvezetr‘l, mint azok, akik nem vettek részt a CT vizsgálaton – nekik csak 5%-uk hagyott fel a dohányzással.

A kutatók fontosnak tartották kiemelni, hogy a leszokás nem függött attól, hogy a CT milyen eredményeket hozott, vagyis téves az az elképzelés, hogy ha egy dohányos lelete negatív lesz, akkor az csak meger‘síti ‘t abban, hogy nem kell leszoknia, hiszen a negatív lelet csak azt jelenti, hogy a páciensnek nincs például daganata, de a dohányzás eredménye ett‘l az ‘ tüd‘képén is látszani fog. A kutatók úgy vélik, a vizsgálat és az eredmény megismertetése mindössze fél óra alatt elvégezhet‘, mégis nagy segítséget és motivációt adhat ez valakinek, aki készül leszokni a dohányzásról. A kés‘bbiekre nézve pedig felvetették egy olyan program lehet‘ségét, ahol a vizsgálat elvégzése után a dohányosok összehasonlíthatják az eredményeiket olyanok eredményeivel, akik nem dohányoznak, hogy még szembetűn‘bb legyen számukra is a különbség.

Szakemberhez is fordulhatsz

A megfelel‘ helyeken egy rutin vizsgálatot te is elvégeztethetsz, erre szűrésként dohányzóként egyébként is szükséged lehet, de más módszereket is igénybe vehetsz a leszokás segítésére.

A legtöbb kerületi tüd‘gondozóban vannak olyan csoportok, amelyekhez te is csatlakozhatsz, és egymást támogatva, szakember vezetésével szokhattok le a dohányzásról. A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ honlapján is találsz segítséget, illetve telefonon is keresheted ‘ket. Itt akkor is találsz hasznos információt, ha nem te dohányzol, hanem egy barátod, családtagod leszokását szeretnéd el‘segíteni.

–>Forrás<--

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.