A legfontosabb védőbástya télen – Így védd az orrnyálkahártyát!


Télen nem csak azért betegszünk meg gyakrabban, mert meghűlünk a hidegtől, hanem mert a fűtésszezon miatt a levegő is szárazabb. Hogy ez miért rossz? Mert kiszárad a nyálkahártyánk, és így nem tud megvédeni minket a kórokozóktól. Ha pedig már ránk tört a nátha, fontos, hogy minél hamarabb regenerálódjon az orrnyálkahártya és ne irritálja semmi, mert ellenkező esetben a megfázásnak szövődményei is lehetnek, mint például a torok- vagy a középfülgyulladás.

Mit lehet tenni a babáknál?

A csecsemők orrát rendszeresen meg kell tisztítani a váladéktól. Segíthet az orrszívó, de előbb érdemes tengervizes orrspray-vel fellazítani a váladékot. Mindenképpen olvasd el előtte, hogy az adott orrspray-t mennyi ideig lehet egyhuzamban használni, mert egy idő után ez is irritálhatja a nyálkahártyát. Az orrszívó alkalmazását sem szabad túlzásba vinni, mert ha nagyon sokszor használod, az további nyáktermelődésre serkenti a kicsi szervezetét. A náthás megbetegedéseknél kiemelten fontos a hidratálás, hiszen az orrfolyás és a láz miatt több folyadékot veszít a szervezet, úgyhogy rengeteg teát, vizet, vagy – ha már kaphat ilyesmit – tejet, friss gyümölcslevet itass a babával!

Már egész korán szoktasd rá a gyermeked a helyes orrtisztításra!

Ha nagyobb gyermeked (is) van, akkor itt az idő, hogy megtanítsd, hogyan kezelje a náthát. Ha kell, percenként szólj rá, hogy fújja ki az orrát. Pici korától (mondjuk 10-12 hónaposan) adj a kezébe zsebkendőt, hogy próbálja utánozni az orrfújást. Azt is mutasd meg neki, hogyan tudja sós vízzel átmosni az orrát, és egyszerre csak az egyik orrlyukát fújja ki. Náthás időszakban érdemes kalciumot és komplex B-vitamint adni egészséges étkezés mellett is, mert ezek segítenek gyorsabban regenerálni a nyálkahártyát. Az orrcsepp használata előtt mindig fújja ki rendesen az orrát, és ha kell, mossa át tengervizes spray-vel, csak ezek után cseppentsen. Ha megtanulja a jó sorrendet, akkor sokkal gyorsabban meggyógyul majd!

Változtathatsz te is

Lehet, hogy te sem fújod jól az orrodat? Hajtsd a fejedet kicsit előre, hogy a gravitáció is segítsen megszabadulni a váladéktól. Soha ne fogd be tiszta erőből az orrlyukakat, mert akkor az orrmelléküreg pici kis réseibe juttatod a váladékot, ahonnan nem tud távozni, és ez később arcüreggyulladást okozhat. Ha nincs lázad, hőemelkedésed, az alapos orrtisztítás után használj infralámpát. Kb. fél méterre legyen az arcod a lámpától, és 10-15 percig melegítsd. Napközben párologtass indiai citromfű- vagy borsmentaolajat, ezek fertőtlenítenek és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ha nagyon száraz a levegő a munkahelyeden vagy az otthonodban, akkor érdemes beszerezned egy párásítót, ami nedvesen tartja a levegőt. Ha 8-10 órát töltesz száraz levegőjű helyiségben, az éppen elég az orrnyálkahártya kiszáradásához, úgyhogy védd a szervezeted apró védőbástyáját jobban a téli hónapokban!

–>Forrás<--

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.